Vineri, 26 aprilie 2024 - 4:48:18
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vicepreşedintele ANRE Sorin Dumbrăveanu, judecat pentru luare de mită


5 august 2014

Vicepreşedintele ANRE Sorin Dumbrăveanu, directorul Enel Florin Gugu şi Gheorghe Ciubotaru, asociat al unei firme, au fost trimişi în judecată de procurorii anticorupţie, în dosarul de mită în care cei trei se află sub control judiciar.

Dumbrăveanu va fi judecat pentru luare de mită, Gugu, pentru dare de mită, iar Ciubotaru, pentru complicitate la luare de mită, precizează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).

Procurorii anticorupţie i-au reţinut pe cei trei în 5 iunie, iar Tribunalul Bucureşti a respins ulterior propunerea DNA de arestare preventivă, decizia fiind contestată de procurori.

Curtea de Apel Bucureşti a decis definitiv, în 17 iunie, cercetarea lor sub control judiciar.

Potrivit anchetatorilor, în 2013, Sorin Dumbrăveanu, vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) şi membru al Comitetului de reglementare, a pretins şi a obţinut, de la Florin Gugu, director ENEL, în baza unei înţelegeri anterioare, foloase necuvenite pentru SC ElectroAlfa International SRL, al cărei asociat este suspectul Gheorghe Ciubotaru.

Foloasele necuvenite constau în atribuirea a două contracte de execuţie lucrări în valoare totală de 407.199,10 lei, în schimbul îndeplinirii, de către Dumbrăveanu Claudiu Sorin a unor acte contrare îndatoririlor sale de serviciu, respectiv efectuarea la 21 iunie 2013, 2 şi 3 octombrie 2013, a unor intervenţii, în virtutea funcţiei, pentru avantajarea intereselor ENEL, şi anume: micşorarea procentului de reducere a tarifelor de la -6% la -1,3%, majorarea unui spor de eficienţă de la 25% la 50% şi informarea ENEL despre faptul că un control nu avea la bază o reclamaţie, ci era în programul anual de control.

Concret, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, i-a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%. Cu această ocazie, Dumbrăveanu a condiţionat micşorarea procentului de reducere a tarifelor la 1,3 % (în loc de 6%, reprezentând o economie pentru ENEL de 2,5 milioane euro) de atragerea firmei SC ElectroAlfa International SRL în implementarea proiectului Smart Meter, ori de încheierea, de către ENEL, a unor contracte de lucrări sau de achiziţie echipamente cu această societate, a mai precizat DNA.

Dosarul va fi judecat de Tribunalul Bucureşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 26 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro