Vineri, 19 aprilie 2024 - 9:57:48
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Topul celor mai mari salarii din România în 2011


28 august 2012

salariiConduce un dezvoltator imobiliar care a câştigat 105.000 euro pe lună.

Cel mai bine plătit executiv din România a fost anul trecut, surprinzător, un manager din sectorul imobiliar care a realizat, probabil, câteva tranzacţii importante şi a câştigat 1,27 mil. euro, detronând bancherii care au monopolizat în ulti mii ani prima poziţie în topul câştigurilor din România.

Dacă în 2010 sectorul financiar figura cu o singură reprezentare în top 10 al salariilor, păstrându-şi totuşi prima poziţie, anul trecut au intrat în clasament trei bancheri, pe locurile trei, opt şi nouă, potrivit datelor transmise de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) pentru ZF.

Topul reflectă doar veniturile realizate din pacheţele salariale, nefiind incluse toate câştigurile realizate de persoanele fizice intrun an, inclusiv din dividende, dobânzi, tranzacţii imobiliare, chirii sau alte surse.

Clasamentul celor mai mari venituri din 2011 este dominat de sectorul financiar şi consultanta pentru afaceri şi management, cu patru şi, respectiv, două prezente în ierarhia câştigurilor.

În top mai sunt reprezentate patru domenii - sectorul imobiliar, telecomunicaţiile prin cablu, activităţile sportive şi lucrările de instalaţii electrice - cu câte o singură apariţie fiecare.

Deşi din economie au dispărut circa 600.000 de salariaţi în perioada crizei, s-a dublat ponderea angajaţilor cu venituri mari, la 8%, după cum arată statisticile. Anul trecut economia a revenit în teritoriul pozitiv, după doi ani de recesiune, PIB-ul urcând cu 2,5%.

În topul câştigurilor pentru anul trecut au fost patru manageri cu venituri nete anuale de peste un milion de euro, în timp ce în 2010 doar ocu pantul primului loc din top avea un câştig ce depăşea acest prag.

"Anul trecut, în mediul privat s-a înregistrat o creştere a salariilor cu 5-6% faţă de anii trecuţi. Există o parte a jucătorilor din piaţa care şi-au majorat în criză veniturile, folosind oportunităţile la maxim. Putem să vedem în top antreprenorii ale căror afaceri au mers mai bine faţă de 2010. În sectorul privat s-a înregistrat o reducere a numărului de salariaţi, iar oamenii care aduc business, care creează valoare pentru companie, sunt remuneraţi direct proporţional. Oamenii aceia sunt răsplătiţi. Nu este vorba de marea masă a angajaţilor, ci de vârfuri", a comentat Oana Datki, country manager al Consulteam, reprezentantul pe piaţa locală al Mercer şi Tack Internaţional.

Ea a arătat că dacă este vorba despre o com parare a câştigurilor individuale, topul nu oferă o imagine reală a pieţei, a mediului privat.

Valoarea totală a celor mai mari câştiguri nete obţinute de persoanele din top 10 a urcat în 2011 la 40,3 mil. lei (9,5 mil. euro), devansând totalul din 2010, de 33,3 mil. lei (7,9 mil. euro). Iar media câştigurilor din top 10 a urcat de la 3 mil. lei la 4 mil. lei.

Institutul de Statistică publică anual o anchetă, raportată la nivelul lunii octombrie, care indică o creştere a salariilor. Media la nivelul întregii economii arată că fiecare salariat din România a câştigat în luna octombrie 2011 venituri brute de 1.922 de lei (salarii şi bonusuri), în creştere cu 11% faţă de perioada similară din 2008, când veniturile angajaţilor romani erau, în medie, de 1.694 de lei.

Aproape 190.000 de romani aveau în octombrie 2011 un salariu brut mai mare de 5.000 de lei pe lună (1.180 de euro), numărul fiind apropiat de cel înregistrat în octombrie din 2008, deşi numărul total de salariaţi a scăzut cu 12,5% în aceeaşi perioadă, potrivit datelor publicate de INS.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro