Vineri, 19 aprilie 2024 - 1:38:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Piaţă sau supermarket?


19 iulie 2012

piataProdusele de sezon sunt mai ieftine în pieţe. Multe dintre fructele consumate însă în mod curent sunt de găsit în supermarketuri. "România produce doar legume, iar fructe doar în sezon, dar tot sunt puţine, aşa că aducem din altă parte", spun reprezentanţii unui supermarket.

În supermarketurile din Ploieşti, preţurile pentru legume şi fructe sunt mai mari cu cu aproape jumătate decât în pieţe. Reporterii "Ştiri Actuale" au făcut un tur al supermarketurilor şi al pieţelor, constatând că libertatea clientului de a-şi alege singur produsele în magazine are impact asupra buzunarului.

Marfă românească este rară în supermarketuri

Într-unul dintre cele mai mari supermarketuri din oraş, gamă de produse este variată, însă puţine dintre ele sunt din România. Grecia, Turcia, Olanda, China, Chile, Italia şi Argentina sunt ţările din care sunt aduse legumele şi fructele pe care le cumpărăm în plină vară. De exemplu, pentru un kilogram de roşii, cumpărătorii vor plăti 2,99 lei. Pentru a face o salată, însă aveţi nevoie şi de castraveţi, ceapă sau ardei.

Cel mai mic preţ pentru un kilogram de ardei gras autohton este de 3,99 lei, pe când cel mai mare este de 13,90, dar sunt ardei din Olanda. Castraveţii costă 1,79 de lei per kilogram. Preţul pentru ceapă porneşte de la 1,44 lei, aceasta fiind adusă din Baia Mare şi poate ajunge până la 12,30 lei un kilogram de ceapă albă din Mexic. Fructele sunt lustruite frumos, dar e greu să te apropii de ele. Un kilogram de prune româneşti costă 6,49 lei, pe când caisele autohtone sunt cu aproape un leu mai ieftine decât cele greceşti: 5,99 lei. Piersicile din România sunt deocamdată la promoţie: 2,99 lei, dar cele greceşti costă 4,99 lei. Limonadă poate fi destul de scumpă, pentru că un kilogram de lămâi costă 7,99 lei. Un kilogram de pepene verde costă 1,49 lei, însă pepenii galbeni sunt mai scumpi: între 3,99 şi 7,99 lei. „România produce doar legume, iar fructe doar în sezon, dar tot sunt puţine, aşa că aducem din altă parte. În funcţie de cum se vând produsele, noi procurăm noi cantităţi", a precizat reprezentantul supermarketului.

Într-un alt supermarket, legumele au preţurile mai mari. Un kilogram de roşii costa aici 4,49 de lei, iar preţul cepei începe de la 1,49 de lei. Castraveţii au însă acelaşi preţ ca în Carrefour: 1,79 de lei. Fructele sunt, însă mai ieftine aici: un kilogram de pepene verde costă 1,39 de lei, iar unul de pepene galben 3,49 de lei. Prunele autohtone se vând cu 4,49 de lei, iar amatorii de limonada se pot bucura de lămâi la doar 4,99 lei. La banane este promoţie, un kilogram costând 2,99 de lei. Timpul vişinelor aproape a trecut, însă le mai puteţi găsi în Kaufland, la preţul de 9,49 lei.

Pepeni „mai dulci ca dragostea", în pieţe

În pieţa centrală, atmosfera este una mai animată chiar în miezul zilei. Aici sunt cele mai mici preţuri pentru legume şi fructe. Pentru un kilogram de roşii ploieştenii vor plăti între 2,5 şi 3,5 lei, iar preţul castraveţilor porneşte de la 2 lei şi ajunge până la 4 lei. Ardeii sunt şi ei mai ieftini: un kilogram costa între 2 şi 3 lei. Pepenii verzi formează adevăraţi munţi, iar una dintre vânzătoare îşi atrage clienţii cu versuri: „pepeni mai dulci ca dragostea, pe gustate - calitate". Un kilogram de pepene verde costa între 1,7 lei şi 2 lei, iar cel galben are preţuri între 2 şi 4 lei. Preţurile pentru piersici sunt mai mici: între 3 şi 4,5 lei, iar prunele costă între 3 şi 3,5 lei kilogramul. Într-un singur loc din piaţa se vând „super vişine", după cum scrie pe carton. Un kilogram costă 10 lei. „Le-am pus în lădiţa într-un beci adânc, în care coborî 14 trepte", spune Neculai Cojocaru care a venit din Cotnari pentru a-şi vinde marfa. Într-o altă piaţă e aceeaşi atmosferă animată ca cea din Centru, dar preţurile diferă puţin. Un kg de roşii costa aici între 2 şi 5 lei, castraveţii între 1,5 şi 2,5 lei, iar ardeii între 1,9 şi 3 lei. Ceapă are acelaşi preţ pe toate tarabele: 2 lei kg.

Fructele sunt multe şi cumpărătorii au de unde alege: piersicile costă între 3 şi 5 lei kilogramul, caisele nu scad sub 4 lei, iar pepenele verde are un preţ constant de 2 lei pe kilogram. Medicii recomandă să se consume legume şi fructe cât mai variate şi mai proaspete. „Legumele asigură fibre alimentare, aduc vitamine şi minerale pentru corp. Cu cât se mănâncă mai crude, cu atât sunt mai bune", a precizat prof. Doctor Mariana Graur, preşedintele Societăţii Romane de Nutriţie.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro