Vineri, 19 aprilie 2024 - 7:32:30
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cresc facturile la gaze şi la energie


28 februarie 2012

factura7,2 milioane de consumatori casnici, reprezentând 83-86% din total vor plăti facturi mai mari  de anul viitor datorită liberalizării tarifelor la energie şi gaze. Restul de 14%-17% ar urma să primească spijin de la stat, însă tariful social va fi eliminat treptat.

Preţurile plătite de populaţie sunt reglementate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), din considerente de protecţie socială. Dar Comisia Europeană (CE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) au cerut Guvernului să liberalizeze preţurile, pentru a le aduce la acelaşi nivel cu cele din blocul comunitar. Astfel, între 2013-2017, populaţia trebuie să se aştepte la scumpirea energiei electrice şi apoi a gazelor naturale. Înainte de punerea în aplicare a liberalizării, Guvernul va stabili categoriile de consumatori care vor fi în situaţia de a nu-şi putea achita facturile. Denumiţi şi consumatori vulnerabili, o parte dintre ei vor beneficia de subvenţie de la stat.

Sprijinul financiar acordat de stat se va introduce concomitent cu eliminarea graduală a tarifului social în trei etape, pe trei tranşe de venituri, şi va consta în reducerea lunară, de către furnizorul de energie, a facturii cu o sumă fixă stabilită anual prin hotărâre de Guvern. Clienţilor vulnerabili li se vor vira banii în conturi, de către agenţiile pentru prestaţii sociale de muncă judeţene.Din acestă categorie de consumatori fac parte persoanele sau familiile care au un venit mediu lunar mai mic sau egal cu salariul minim pe economie(salariul minim pe ceonomie este de 700 lei/lună). De asemenea, acordarea de facilităţi nefiscale sunt propuşi cei de peste 65 de ani care locuiesc singuri sau cu alte persoane de aceeaşi vârstă, cei cu dizabilităţi fizice sau mentale sau care suferă de boli grave şi persoanele a căror deconectare de la reţele de gaze sau electricitate le-ar pune în pericol viaţa sau sănătatea.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro