Vineri, 29 martie 2024 - 1:05:46
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Recuperarea Tezaurului getic, aflat într-un muzeu din Detroit (SUA)


20 iunie 2013

,,Luna aceasta a început să se întrezărească o şansă nesperată pentru recuperarea de către România a uneia dintre moştenirile culturale majore ajunse în străinătate, în urma anunţului făcut de administratorul judiciar al oraşului Detroit (SUA), privind cârpirea bugetului municipalităţii prin eventuala vânzare a unei părţi a colecţiilor prestigiosului muzeu Detroit Institute of Arts. În aceste colecţii se află şi un tezaur getic din argint, compus dintr-un coif şi câteva pocale, asemănătoare celor din tezaurul de la Agighiol-Dobrogea, datând din secolul IV î.Ch,, aflăm dintr-un comunicat de presă făcut de Al. Surcel, preşedintele Asociaţiei România Vie.

Printr-o coincidenţă astrală, anul acesta se împlinesc exact 100 de ani de la descoperirea acestui tezaur, cunoscut şi drept tezaurul de la Porţile de Fier, el fiind găsit în anul 1913, apele Dunării, de către un marinar. Acesta l-a vândut unui colecţionar particular din Viena, de unde avea să ajungă, în final, la celebrul muzeu de artă din Detroit.

În vederea recuperării acestor piese de patrimoniu cultural naţional, Asociaţia România Vie a adresat o petiţie Ministerului Afacerilor Externe, în primul rând, ministrului Titus Corlăţean, care sperăm că va acţiona ca atare.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro