Vineri, 29 martie 2024 - 3:51:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Modificare la examenul pentru obţinerea permisului de conducere


13 iunie 2013

Candidaţii la obţinerea permisului de conducere vor susţine proba teoretică în aceeaşi zi în care sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare, adică în ziua în care se înscriu, se arată într-un ordin publicat recent în Monitorul Oficial, conform avocatnet.ro. În plus, conform noilor reglementări, înregistrările în aplicaţia informatică de examinare se pot realiza inclusiv de către şcolile de conducători auto, nu doar de către candidaţi. Modificarea a intrat în vigoare de luni, 11 iunie.

 

Modificările sunt cuprinse în Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 82/2013 pentru modificarea si completarea Ordinului ministrului administratiei si internelor nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obtinerea permisului de conducere, publicat in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 340, din 11 iunie 2013.

 

Potrivit Ordinului, examinarea se va efectua după indeplinirea, de catre candidat, a formalitatilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, formalitati constand in: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale si inregistrarea in aplicatia informatica de examinare.

 

După articolul 3 se introduce un nou articol, articolul 31, cu următorul cuprins:

 

(1) Examinarea se desfăşoară prin susţinerea, succesiv, a probei teoretice şi a probei practice, în zile diferite.

 

(2) Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi susţinute în aceeaşi zi, exceptând situaţia în care obţinerea unei categorii este condiţionată de deţinerea prealabilă a unei alte categorii.

 

(3) Proba practică se susţine:

 

a) numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM;

 

b) în poligon şi pe traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 şi A;

 

c) numai pe traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv.

 

(4) În cazul prevăzut la alin. (3) lit. b), examinarea se desfăşoară prin susţinerea probei practice în poligon, urmată de susţinerea acesteia pe traseu, în aceeaşi zi.

 

(5) În cazul în care se solicită examinarea pentru mai multe categorii, probele practice se susţin în zile diferite, alocate pentru fiecare categorie de permis de conducere solicitată."

 

O noutate introdusa prin actul normativ este faptul ca, de-acum, examinarea candidatilor se va realiza in aceeasi zi in care acestia se inscriu pentru sustinerea examinarii.

 

"Art. 8.

 

(1) Examinarea se efectuează după îndeplinirea formalităţilor necesare, la sediul serviciului public comunitar competent, constând în: verificarea dosarului de examen, preluarea imaginii faciale şi înregistrarea în aplicaţia informatică de examinare.

 

(2) Candidaţii susţin proba teoretică în aceeaşi zi în care sunt înregistraţi în aplicaţia informatică de examinare. În caz contrar, înregistrarea îşi pierde valabilitatea".

 

In plus, conform documentului citat, solicitarea si datele necesare inregistrarii in aplicatia informatica de examinare se pot transmite si de catre scolile de conducatori auto in care acestia au urmat cursurile de pregatire teoretica si practica, prin utilizarea unei aplicatii informatice puse la dispozitie gratuit de catre DRPCIV.

 

"Art. 8. Solicitarea şi datele necesare înregistrării în aplicaţia informatică de examinare se pot transmite şi de către şcolile de conducători auto în care aceştia au urmat cursurile de pregătire teoretică şi practică, prin utilizarea unei aplicaţii informatice puse la dispoziţie gratuit de către D.R.P.C.I.V., în baza unui protocol", se mai arată în ordin.

 

In aceasta situatie, candidatii aflati la prima examinare se vor prezinta in vederea verificarii dosarului de examen, preluarii imaginii faciale, precum si sustinerii probei teoretice, in cel mult 3 zile lucratoare de la data transmiterii solicitarii de catre scoala de conducatori auto. In caz de neprezentare, solicitarea isi pierde valabilitatea.

 

Ca si pana acum, candidatii declarati ADMIS la proba teoretica se programeaza pentru sustinerea probei practice, in limita locurilor disponibile si in ordinea solicitarii.

 

"Şeful serviciului public comunitar stabileşte zilnic examinatorii care desfăşoară activităţi de examinare. Repartizarea examinatorilor, câte unul pentru fiecare programator, se face de către sistemul informatic, în mod aleatoriu", se mai precizează în ordin.

 

 

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro