Joi, 28 martie 2024 - 9:04:04
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


INTERVIU/ Migrant în România!


22 ianuarie 2013

Dr. Mohamed DAOUD, preşedintele Asociaţiei Centrul Cultural Oriental Iaşi, medic specialist Obstetrică – Ginecologie şi Doctor în ştiinţe medicale povesteşte despre primul său contact cu România şi despre problemele cu care se confruntă străinii în momentul în care ajung în ţara noastră. Din fericire există anumite organizaţii care ajută la rezolvarea acestor problem şi facilitează în acest fel şederea străinilor în România.

 

Când ai avut primul contact cu ţara noastră?

Primul contact cu România a fost în data de 17 ianuarie 1987. Atunci am aterizat în ţară şi urma să încep, ulterior, cursurile la Facultatea de litere din Iaşi.

 

De ce ai ales să vii la studii în România?

Întâmplător! În acea vreme, România era o ţară în care dacă plăteai taxa de şcolarizare (destul de mare de altfel) puteai începe anul universitar oricând doreai, aşa că am urmat cursurile de limba română în anul pregătitor al Facultăţii de litere începând cu luna ianuarie şi nu în octombrie aşa cum era normal. E ruşinos acum, când termină unii facultate de 6 ani şi nu ştiu o boabă de română! Sau şi mai grav este că unii fac master sau specializare în limba română, după ce au făcut facultatea în limba engleză sau franceză şi habar nu au să vorbească româna. Dacă m-aş fi dus în Franţa sau în Ungaria nu aş fi fost acceptat din ianuarie, ci din octombrie anul următor şi aş fi pierdut 10 luni din viaţă. În România s-a putut şi mi-a fost mai uşor.

 

Cum este să fii migrant în România? Care au fost problemele cu care te-ai confruntat până în momentul de faţă?

A fi migrant aici, în România, este foarte greu. Un străin (elev, student, trecător, muncitor), care a plecat din ţara natală pentru a încerca un trai mai bun în altă parte sau un imigrant este considerat, în România, a fi un investitor străin (cel care aduce profit statului poate rămâne în ţară fară a întâmpina probleme). Vorbim inclusiv de aceia care sunt deţinuţi ai centrelor de imigranţi (statul roman primeşte bani de la UE pentru aceştia).

 

Care au fost momentele în care te-ai simţit marginalizat sau discriminat din cauza faptului că nu eşti roman?

Orice străin se va simţi marginalizat sau discriminat atâta vreme cât nu este la el în ţară. Trebuie să munceşti mult pentru ca cei din jurul tău să te considere “de-al lor”. Eu unul am muncit şi am fost corect cu oamenii care mă înconjurau. Din acest motiv pot spune că nu m-am confruntat cu aceste probleme, poate doar la început, când am venit în ţară.

 

Faci parte din Asociaţia Centrul Cultural Oriental din Iaşi. Cu ce se ocupă această organizaţie?

 Asociaţia Centrul Cultural Oriental din Iaşi are rolul de a întări şi deschide noi orizonturi în legăturile de prietenie sau relaţiile culturale dintre ţările non UE (Asia, Africa) şi România. Este o organizaţie care îi ajută pe străini să se adapteze şi să rezolve anumite probleme pe care le întâmpină atunci când ajung în România.

 

Cum crezi că ar trebui rezolvată problema integrării migranţilor în România?

În primul rând nu trebuie să ne gândim că ne confruntăm cu ceva nou şi trebuie să reconstruim Pământul (să luăm totul de la 0). Aceste probleme au fost, sunt şi vor exista şi pe viitor. Tot ce trebuie să facem este să rezolvăm problemele deja existente şi să încercăm să ducem mai departe ceea ce au început alţii din UE (idei, proiecte, legi etc.).

 

Faci parte din proiectul “Migrant în România interculturală”. La ce astfel de proiecte mai participi?

Da este adevărat. În momentul de faţă sunt implicat în mai multe astfel de proiecte, dar toate rămân la stadiul de vorbe. Nimic concret până acum. Deocamdată nu s-a produs nicio schimbare vizibilă datorită acestor proiecte şi implicări ale oamenilor care vor o schimbare. Sper, ca pe viitor lucrurile să se îmbunătăţească în ceea ce priveşte statutul străinilor în România.

 

Din punctul de vedere al interculturalităţii, cum vezi România peste 20-30 de ani?

La fel! Este păcat că cei din Guvern nu fac nimic pentru a păstra resursele umane în ţară şi îi determină pe oameni să mergi în străinătate pentru a putea obţine un nivel de trăi mai bun.

 

Ce îi sfătuieşti pe tinerii care se simt discriminaţi şi cărora le este greu să se integreze în societatea noastră?

Cel mai important sfat este acela că ar trebui să lupte pentru obţinerea drepturilor lor pe cale legală. România este un stat de drept! Există multe legi cu privire la statutul străinilor, legi care ar trebui aplicate sau legi care ar trebui schimbate sau altele chiar impuse. Ar trebui să se întâmple acest lucru pentru că România să se alinieze cu ţările dezvoltate din UE. De exemplu, eu nici până în momentul de faţă nu am reuşit să obţin cetăţenie română, chiar dacă stau în România de 25 de ani. Legislaţia este incompletă şi lasă loc de aprecieri, iar unele persoane sunt incapabile să ocupe funcţiile pe care le ocupă. De exemplu, datorită legislaţiei în vigoare şi consilierilor ministerului de justiţie, care poate sunt subiectivi, nu mi-a fost acceptată cererea de cetăţenie, considerând mai importante alte cereri. Aceşti experţi în legislaţia din România nu vor să-mi recunoască venitul lunar prin CMI (cabinet medical individual) şi insistă să aduc acte de venit de la un SRL.

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro