Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 7:16:20
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un mare muzeu din România e în pericol


4 martie 2015

Palatul Brukenthal din Sibiu, în care funcţionează cel mai vechi muzeu din România, se degradează pe zi ce trece, relatează digi24.ro. Reprezentanţii muzeului au anunţat că în orice moment se pot desprinde bucăţi din clădire care îi pot răni grav pe vizitatori. Pentru a salva monumentul, conducerea Muzeului Naţional Brukenthal a lansat o campanie pentru reabilitarea Palatului.

Administratorii muzeului Brukenthal spun că este nevoie urgentă de reparaţii şi au lansat şi o petiţie online pe site-ul muzeului unde se strâng semnături pentru reabilitare. Scopul petiţiei este de a sensibiliza, în primul rând, Ministerul Culturii, care poate aloca fondurile necesare. Peste 250 de personae au semnat până acum petiţia.

„Palatul Brukenthal nu a fost restaurat integral niciodată în cei peste 200 de ani de la construirea sa. În 2017 se împlinesc 200 de ani de la inaugurarea în palat a primului muzeu public din România. În pofida demersurilor oficiale din ultimii 9 ani, clădirea se afla într-o avansată stare de degradare ce afectează funcţiile de bază ale instituţiei muzeale. Semnează petiţia pentru restaurarea Palatului Brukenthal”, se arată în textul petiţiei.

În ultimele două secole monumentul nu a fost niciodată restaurat integral.

„Pentru ca acest Palat să fie de sus până jos funcţional, sumele sunt între 30 şi 50 milioane euro, în funcţie de până unde mergi cu calitatea lucrărilor. Clădirea a fost evaluată în urmă cu şapte ani chiar de echipa de specialişti care a restaurat clădirea Teatrului Scala din Milano. Noi am vrea să se restaureze pentru început părţile care deja au proiect. Noi am pătit în 2006, din fondurile muzeului, proiectul de restaurare al portalului şi al primei curţi, elementele de piatră. Şi de atunci nu se deschide finanţarea pentru restaurare. La Palat este nevoie de lucrări de restaurare de la acoperiş, până în pivniţă. Inclusiv parchetul pe care calcă sute de mii de vizitatori”, a explicat Sabin Luca, managerul instituţiei, citat de mytex.ro.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro