Vineri, 19 aprilie 2024 - 4:27:09
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


O nouă profesie în România: EXPERT ÎN EGALITATEA DE ŞANSE


30 august 2014

Pentru prima dată a fost introdusă în structura clasificării ocupaţiilor din România ocupaţia de ”expert în egalitate de şanse”. Decizia face parte din Ordinul comun al Ministerului Muncii şi al Institutului Naţional de Statistică privind modificarea şi completarea clasificării ocupaţiilor din România, publicat în Monitorul Oficial la 28 august 2014, dată la care a şi intrat în vigoare. Ocupaţia de ”expert în egalitate de şanse” va avea codul 242230 şi practic dă posibilitatea persoanelor care activează deja în domeniul egalităţii de şanse să le fie recunoscută profesia.  

CPE – Centrul Parteneriat pentru Egalitate a cerut autorităţilor, încă din 2010, introducerea în COR a ocupaţiei de expert/ă în domeniul egalităţii de gen. Solicitarea a fost motivată inclusiv de existenţa programelor de formare în domeniu. Mai exact, la nivelul unităţilor de învăţământ superior din România există, de câţiva ani, programe de masterat care pregătesc specialişti în domeniul egalităţii de şanse. Totodată, la nivelul societăţii civile, în organizaţii non-guvernamentale, există persoane cu experienţă şi expertiză în domeniul egalităţii de şanse, care activează de peste 10 ani, fără ca ocupaţia lor să fi fost recunoscută oficial până acum.

Importanţa acestei decizii este cu atât mai mare cu cât Legea 202/2002 privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi prevede necesitatea existenţei de persoane calificate în domeniu, atât la nivelul angajatorilor din sfera privată, cât şi la nivelul instituţiilor publice.

România este pe ultimul loc în UE în ceea ce priveşte egalitatea între bărbaţi şi femei, fiind puntată cu 35,3 puncte, în urma Bulgariei şi Greciei. La acest capitol, cel mai bine este situată Suedia, cu 74,3 puncte.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro