Vineri, 29 martie 2024 - 2:47:54
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Totul despre păduchi/ Cum scăpaţi de paraziţii capului


18 aprilie 2013


Greu de imaginat că în plin secol XXI cineva se mai poate confrunta cu această problemă parazitara, însă mulţi părinţi au avut deja necazuri cu păduchii. Pe lângă bolile colectivităţii, şi păduchii le dau dureri de cap. Iată ce ar trebui să ştiţi despre păduchi, dar şi câteva sfaturi ca să scăpaţi de aceşti paraziţi.

Ce sunt păduchii?

Păduchii sunt nişte insecte mici, cu 6 picioare, care se agaţa de scalp sau gât şi se hrănesc cu sânge uman. Pentru că sunt de mărimea unui bob de susan sunt foarte greu de depistat. Ouăle stau lipite de firul de păr, aproape de scalp, şi sunt şi mai greu de observat.

Cine face păduchi?

Infestarea cu păduchi este foarte comună la copiii care merg la grădiniţe şi şcoli primare. Ei încă n-au deprins anumite reguli de igiena şi folosesc la comun perii de păr, agrafe, căciuli etc. De asemenea, părinţii copiilor care au luat păduchi sunt expuşi unui risc major.
Păduchii se transmit foarte uşor, din capul unei persoane infestate în capul unei persoane „sănătoase”. Păduchii pot rezista o perioadă şi pe haine sau alte lucruri, cum ar fi peria de păr. Păduchii NU sar, NU zboară de la o persoană la alta.

Cum depistam păduchii?

Păduchii şi ouăle lor sunt foarte mici. Totuşi, vizibile cu ochiul liber. Păduchii pot fi albi, maronii sau gri închis. De obicei păduchii se instalează în părul de pe ceafa sau după urechi. Ouăle sunt rotunde sau ovale lipite de firul de păr, aproape de scalp. Nu poţi îndepărta ouăle dacă părul este uscat, fiind indicat că acest procedeu să fie făcut pe părul ud.

Cum îţi dai seama dacă copilul tău are păduchi?

Dacă în grădiniţă/scoala copilului tău a fost semnalata prezenta păduchilor, cel mai bine ar fi să începi să urmăreşti copilul. De multe ori cei mici nu prezintă nici un simptom, nici un semn disconfort. De aceea este bine că părinţii să-i controleze pentru a se asigura că totul este în regulă în zonele prezentate mai sus (ceafă şi după urechi). Nu-ţi dai seama că ai păduchi decât atunci când începe să te mănânce pielea, iar acest lucru se întâmplă de obicei la câteva săptămâni bune, uneori chiar luni de când păduchii s-au mutat „în casă nouă”.
Aceasta mâncărime este dată de o alergie pe care o cauzează păduchii în momentul în care te muşcă. Scărpinatul produce leziuni scalpului şi uneori pot apărea complicaţii. Dacă pielea capului devine roşie, se umfla, e dureroasă, ganglionii limfatici dau semne de pericol, iar copilul (sau adultul) face febră, e timpul să mergeţi la doctor.

Tratament păduchi

În cazul infestării cu păduchi trebuie să luaţi imediat măsuri. Aceştia nu pleacă, nu se plictisesc de gazdă. Dacă aţi descoperit păduchi în capul copilului anunţaţi imediat grădiniţă/şcoală, astfel încât ceilalţi părinţi să fie precauţi. Examinaţi toţi membrii familiei.

Cea mai eficientă modalitate de a scăpa de păduchi este şamponul special împotriva acestor paraziţi. Şamponul trebuie aplicat pe părul uscat. Cereţi sfatul medicului său farmacistului pentru dozarea corectă şi perioada tratamentului. Nu (va) spălaţi părul una-două zile de când aţi aplicat tratamentul împotriva păduchilor. O repetare a tratamentului este indicată după ce ouăle eclozează, dar înainte de depunerea unei noi generaţii de ouă. Dacă şamponarea nu a dat roade, cereţi din nou sfatul medicului.

Utilizaţi un pieptene special pentru a îndepărta ouăle

O alternativă poate fi pieptenele cu dinţi deşi care să îndepărteze de pe firele de păr păduchii şi ouăle acestora. Se pare că metoda era utilizată şi de anticii egipteni, în mormintele acestora fiind descoperite astfel de pieptene. Dacă aveţi suficientă răbdare pentru a pieptăna fiecare şuviţă de păr, puteţi încerca această metodă fără a apela la şamponul special împotriva paraziţilor. Deşi sunt unii medici care recomandă aceasta pieptănare după aplicarea şamponului, pentru a fi mai eficient tratamentul.
 
Remedii naturale contra păduchilor

Aplicaţi maioneza pe par puneţi o cască şi lăsaţi să acţioneze peste noapte. Apoi clătiţi părul. Oţetul este de asemenea indicat. Se zice că dizolvă lipiciul care ţin ouăle pe firul de păr. Însă aceste tratamente din popor nu sunt garantate 100% de către medici. Rău nu vă pot face, însă este posibil să nu fie eficiente. Chiar dacă păduchii nu rezistă pe lenjerii, este bine totuşi să spălaţi aşternuturile şi toate obiectele vestimentare purtate în ultimele 48 de ore. Unii medici recomandă şi spălarea plusurilor cu care dorm de obicei copiii.

Prevenirea infestării cu păduchi

Se spune că păduchii sunt „boala” clasei sărace şi al lipsei de igienă. Lucrul acesta este contrazis de faptul că fac păduchi şi cei care câştiga bani mulţi, indiferent de cât de des se spala. Paraziţii pot supravieţui sub apă până la 6 ore. Deci, chiar dacă vă spălaţi regulat, tot sunteţi predispuşi infestării. Vestea bună ar fi că păduchii nu sunt purtători de alte boli.

Singura modalitate de preverire a infestării cu păduchi este să nu folosiţi periile de păr ale altor persoane. Ceea ce este foarte greu mai ales când vorbim de copii mici care schimba regulat între ei obiecte personale sau stau lipiţi cap de cap, astfel încât paducii se pot plimba liniştiţi de la o gazdă la alta.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro