Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:37:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ultimul român condamnat la moarte


2 noiembrie 2013

Curtea Supremă a menţinut sentinţa prin care Constantin Răuţă, ex-angajat al Direcţiei de Informaţii Externe, a fost condamnat la moarte, pentru trădare, de către autorităţile comuniste.
Fost angajat al Direcţiei de Informaţii Externe, Constantin Răuţă, a solicitat Curţii Supreme revizuirea sentinţei prin care în 1974 a fost condamnat la moarte. Autorităţile comuniste l-au condamnat la moarte pe Constantin Răuţă pentru că, în 1973, ajuns în SUA, a solicitat azil politic. După 1990, Răuţă a solicitat de mai multe ori revizuirea şi casarea sentinţei. Vineri, 1 noiembrie, Curtea Supremă a respins acţiunea lui Răuţă care îşi doreşte, printre altele, şi retrocedarea unui apartament.

Constantin Răuţă s-a născut în judeţul Alba la 6 noiembrie 1943. A absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii în 1966, după care a fost cooptat şi angajat la Direcţia de Informaţii Externe (DIE). În noiembrie 1973, în timpul unei vizite oficiale în SUA, el a cerut şi a primit azil politic.

În 1974 autorităţile române l-au condamnat la moarte pentru trădare prin transmitere de secrete, dezertare şi pentru refuzul de a se reîntoarce în ţară. În plus, fostului angajat al DIE i-a fost confiscată şi averea.

Potrivit propriilor note biografice, Răuţă spune că a defectat în SUA în următoarele condiţii: "După realizarea unui sistem complex de alarmă la sediul tehnic DIE (din anexa “Arhive” de la Consiliul de Miniştri) şi proiectarea unui sistem similar la locuinţa din Bulevardul Primăverii a lui Nicolae Ceauşescu, a fost numit de Generalul Ion Mihai Pacepa în echipa de pregătire a vizitei lui Ceauşescu la Casa Albă în 1973, cu misunea secretă , dată personal de Nicolae (Andruţa) Ceauşescu de a “studia” posibilitatea introducerii “tehnicii de ascultare” la Casa Albă. Imediat după aterizarea la JFK în New-York, înainte de a lua legătura spre Washington de la aeroportul La Guardia, a luat un taxi şi a anunţat, la prima staţie de poliţie, intenţia de a cere azil politic în Statele Unite", spune Constantin Răuţă într-o notă biografică trimisă redacţiei gândul.info.

După 1990, Constantin Răuţă a solicitat de mai multe ori casarea sentinţei comuniste dar fără succes.
 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro