Joi, 28 martie 2024 - 10:41:35
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Băsescu, secretar-general NATO?


21 aprilie 2013

O informaţie care circula sub formă de scenariu a fost confirmată de surse din mediul diplomatic, pentru DeCe News.

În ultimele luni, în cancelariile occidentale a fost luată în discuţie candidatura preşedintelui Traian Băsescu la funcţia de secretar-general NATO. Mandatul actualului secretar-general, Anders Fogh Rasmussen, se termină în august 2014, iar nominalizarea succesorului se anunţă, de regulă, cu trei-patru luni mai devreme. Din informaţiile noastre, Traian Băsescu se bucură atât de susţinerea SUA, cât şi a unor importante capitale europene. Alt nume care se vehiculează, în acest moment, este cel al preşedintelui Turciei, Abdullah Gül, dar acesta este cunoscut drept un critic al Vestului  şi al Israelului.  În ciuda poziţiei strategice a Turciei şi a dimensiunii sale militaro-economice, islamismul asociat lui Gül îl face pe acesta greu de acceptat de unii membri NATO.

În ţară, pregătirea candidaturii lui Traian Băsescu explică armistiţiul dintre Guvern şi Palatul Victoria. Preşedintele nu mai are nevoie de conflicte interne şi trebuie să demonstreze că poate coopera cu adversarii politici, că poate obţine consens, prin mediere.

Victor Ponta este obligat să se concentreze pe problemele economice şi  depinde de finanţarea externă.

Un secretar-general   NATO provenit din România ar fi un atu de imagine important pe plan extern, indiferent de guvernul în funcţie.

Secretarul-general NATO este selectat din rândul foştilor şefi de stat ori de guvern. Sediul NATO se află în capitala Belgiei, dar contactele cu oficialităţile americane sunt extrem de strânse, la cel mai înalt nivel. Secretarul NATO are un avion personal la dispoziţie, pentru deplasările frecvente între capitalele ţărilor membre. Nivelul de securitate şi  protocolul sunt cele similare unui preşedinte.

 

SURSA: DCNEWS.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro