Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:24:34
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Un documentar a doborât toate recordurile de audienţă în mediul online


5 martie 2015

În timp ce artişti cunoscuţi din întreaga lume strâng pe platforma Youtube zeci de milioane de vizualizări datorită pieselor, o jurnalistă din China a reuşit să doboare toate recordurile de audienţă pe un site cu un documentar.

În doar 24 de ore, documentarul „Under the Dome/Sub Dom”, realizat de către jurnalista Chai Jing şi difuzat pe un site asemănător Youtube-ului, a strâns peste 155 de milioane de vizualizări şi este deja comparat cu „Inconvenient Truth”, documentrul câştigător al unui premiu Oscar, cu care fostul preşedinte american Al Gore a adus pentru prima dată în discuţie fenomenul încălzirii globale.

Documentarul jurnalistei a fost urcat pe un site chinezesc şi în el se încearcă explicarea fenomenului smog care, din punct de vedere ştiinţic, denotă o concentraţie mărită a poluanţilor din aer deasupra unei zone dens populată având condiţii meteorologice deosebite (de exemplu inversiune termică). În general, smog-ul apare numai în timpul vremii cu vânt slab.

Smogul clasic este rezultatul arderii carbunilor si este un amestec de fum si dioxid de sulf. Smogul fotochimic este un tip de smog ce include o mixtură de agenţi poluati cum sunt ozonul sau VOCs. Acest tip de smog apartine industriei moderne, informează wikipedia.org.

Pentru că numai la începutul anului trecut s-a depăşit poluarea atmosferică de 20 de ori faţă de cât recomandă medicii, foarte mulţi copii se nasc cu diverse malformaţii, iar unul dintre ei este chiar fiica jurnalistei Chai Jing, care s-a născut cu o tumoare benignă.

Doar în 2010, peste 1.2 milioane de persoane au murit din cauza poluării excesive din China, potrivit unui studiu, iar un locuitor din Beijing trăieşte cu 5 ani mai puţin decât un locuitor din sudul Chinei, unde industria nu este la fel de prezentă în viaţa oamenilor, iar aerul este puţin mai curt.

Perdeaua de gaze toxice care apare în urma consumului de cărbune acoperă toate marile oraşe din cea mai mre ţară asiatică şi este vizibilă chiar şi din spaţiu, iar acest lucru se poate vedea mai ales în luna ianuarie, atunci când centralele termice funcţionează la capacitate maximă din cauza temperaturilor foarte scăzute.

În fragmentul de mai jos, jurnalista explică teama pe care a simţit-o atunci când a ieşit din maternitate cu fiica ei de doar câteva zile operată din cauza tumorii şi când a conştientizat efectele poluării şi a hotârât să realizeze un documentar pentru a trage un semnal de alarmă.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro