Joi, 28 martie 2024 - 8:49:31
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Plan de acţiune a Parlamentului European pentru combaterea crimei organizate


24 octombrie 2013

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezoluţie prin care recomandă un plan de acţiune al UE pentru perioada 2014-2019 de combatere a crimei organizate, corupţiei şi spălării de bani, rezultatul activităţii comisiei speciale înfiinţate în acest scop în urmă cu un an şi jumătate.

‘Prejudiciile aduse de mafie, dificil de estimat, sunt undeva între 4% şi 5% din PIB-ul doar al UE’, a declarat Salvator Iacolino (PPE), raportorul pentru propunerile finale, aprobate cu 526 de voturi ‘pentru’, 25 ‘împotrivă’ şi 87 de abţineri. Această rezoluţie este ‘o listă de acţiuni concrete ce trebuie implementate în următoarea legislatură. Este o provocare comună la adresa sistemelor criminale’, a adăugat el.

Potrivit datelor furnizate de Europol, circa 3.600 de organizaţii criminale operează în UE în 2013, dintre care 70% au membri în ţări diferite. Biroul Naţiunilor Unite pentru combaterea drogurilor şi a criminalităţii (UNODC) estimează că activităţile ilegale reprezintă 3,6% din PIB-ul global, iar Comisia Europeană (CE) estimează pierderile cauzate de corupţie doar în UE la aproximativ 120 miliarde de euro pe an, echivalentul a 1,1% din PIB-ul UE.

Prin rezoluţia adoptată, eurodeputaţii cer ca persoanele cu sentinţe finale pentru infracţiuni legate de crima organizată, corupţie şi spălare de bani să nu mai aibă acces la contracte obţinute prin licitaţii publice în niciun stat din UE şi să nu mai poată candida sau deţine nicio funcţie publică.

Legislativul comunitar reiterează necesitatea creării unei procuraturi europene care să coordoneze investigaţiile naţionale şi să combată infracţiunile care afectează interesele financiare ale UE. Această instituţie trebuie să aibă toate resursele umane şi financiare necesare, subliniază rezoluţia.

Pentru a proteja interesele financiare ale UE, este important să fie atacate mai eficient bunurile organizaţiilor criminale, afirmă eurodeputaţii, care cer, în acest scop, eliminarea secretului bancar şi eliminarea paradisurilor fiscale din UE. Odată sechestrate, bunurile reţelelor criminale ar trebui reutilizate în scopuri sociale, se arată în text.

Rezoluţia cere pedepse mai mari împotriva traficanţilor de persoane şi o mai bună protecţie pentru victimele lor, în efortul de a eradica traficul şi munca forţată. De asemenea, eurodeputaţii vor ca lupta împotriva muncii forţate să se concentreze pe locurile în care munca forţată ieftină este exploatată.

Traficul de persoane generează un profit criminal estimat la 25 miliarde de euro pe an şi afectează toate statele UE. Organizaţia Internaţională a Muncii consideră că în UE sunt aproximativ 880.000 de persoane forţate să muncească, dintre care 270.000 de persoane sunt victime ale exploatării sexuale.

PE susţine că este esenţială o decizie privind o definiţie juridică unică privind activităţile infracţionale de tip mafiot, care ar trebui să includă şi infracţiunea de implicare în organizaţii de tip mafiot.

Nu în ultimul rând, eurodeputaţii vor ca aranjamentele sportive să devină infracţiune, pentru care să existe pedepse potrivite. De asemenea, cumpărarea de voturi trebuie să devină infracţiune, chiar dacă beneficiile sunt intangibile, se mai arată în text.

Rezoluţia adoptată stabileşte un plan de acţiune pentru următorul legislativ comunitar, următoarea Comisie şi viitorul Consiliu, astfel încât UE să aibă instrumente pentru a lupta împotriva crimei organizate la nivel internaţional, european şi naţional. Acest plan a fost redactat de Comisia specială pentru crimă organizată, corupţie şi spălare de bani, creată în martie 2012 pentru a evalua impactul economic şi social al activităţilor de tip mafiot în UE şi pentru a recomanda măsuri legislative şi de altă natură.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro