Vineri, 29 martie 2024 - 5:14:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Alegeri prezidenţiale, în Venezuela


14 aprilie 2013

Venezuelenii sunt chemaţi astăzi să participe la un scrutin în care protejatul lui Hugo Chavez porneşte din poziţia de favorit în faţa liderului opoziţiei Henrique Capriles, dar se confruntă cu o aură cvasi-religioasa a charismaticului lider defunct.


Spectrul "campionului" stangii latino-americane, mort de cancer pe 5 martie, a planat în mod permanent asupra unei campanii-fulger, marcată de schimburi de replici dure, într-o ţară profund divizată după 14 ani de "revoluţie socialistă" şi aruncată în criză.

Investit de mentorul sau înainte să moară, Maduro, un fost lider sindical în vârstă de 50 de ani, un fost şef al diplomaţiei timp de şase ani, iar în prezent şef interimar al statului, şi-a îndemnat susţinătorii să dea curs ultimelor dorinţe ale lui "Comandante", care nu a mai putut să îşi exercite mandatul de şase ani, după ce l-a înfrânt pe Capriles în alegerile prezidenţiale din octombrie, cu 55% la 44% din voturile exprimate.

Creditat cu un avans de aproximativ zece puncte, potrivit unui sondaj recent, acest bărbat cu o statură solidă, în vârstă de 50 de ani, şi-a multiplicat atacurile împotriva "burghezului" şi "dreptei fasciste", invocând "planuri de destabilizare" şi ameninţarea asasinării sale cu complicitatea Statelor Unite, inamicul "imperialist".

Promiţând să fie "preşedintele săracilor", Maduro şi-a acuzat adversarul că vrea să suprime "misiunile bolivariene", programe sociale finanţate din renta petrolieră, singura resursă a acestei ţări dotate cu cele mai importante rezerve de ţiţei din lume.

Capriles, un avocat cu o ţinută elegantă, în vârstă de 40 de ani, dezminte ferm aceste acuzaţii. El i-a îndemnat pe alegători să opună rezistenţă unor "tentative de intimidare" şi a promis să pună capăt unor privilegii.

Fără să atace prea dur imaginea fostului şef de stat, guvernatorul statului Miranda (nord), care a obţinut experienţă în cursul candidaturii precedente, denunţa "minciuni" ale adversarului său, căruia îi reproşează că se ascunde în spatele mentorului sau, cu scopul de a evita problemele zilnice, în special flagelul insecurităţii (16.000 de crime anul trecut) sau frecvenţele penurii alimentare.

Acest adept al social-democraţiei, care se prezintă "nu că opoziţia, ci că soluţia", promovează revenirea la economia de piaţă şi încetarea oferirii de "cadouri" aliaţilor cu scopul de a face posibil "un nou ciclu".

El vizează în mod expres Insula comunistă Cuba, beneficiara a peste 100.000 de barili de petrol zilnic, în cadrul unei "petro-diplomatii" prin care şi-a clădit influenta regionala fostul conducător venezuelean.

În afară de "şansa" de a-i succeda lui Chavez, cel care va obţine victoria în alegeri duminică va moşteni o economie foarte fragilă, care a înregistrat anul trecut indicatori ca un deficit considerat exploziv (15% din PIB) şi cea mai importantă inflaţie din America latină (peste 20%).


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro