Marţi, 16 aprilie 2024 - 1:30:33
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cum este sărbătorit Anul Nou în lume


31 decembrie 2012

Viitorul vine din Asia: insulele din Pacificul de Sud, urmate de Noua Zeelandă, apoi de Australia cu tradiţionalul foc de artificii din golful Sydney, sunt primele ţări care vor sărbători noul an 2013, transmite France Presse.

Pentru prima dată, statul budist Myanmar, ieşit din decenii de izolare şi înscris pe calea unei tranziţii democratice, va sărbători evenimentul la unison cu planeta printr-un spectacol pirotehnic prevăzut să se desfăşoare la Rangun, în prezenţa a 50.000 de oameni.

În schimb, Noua Caledonie întâmpină noul an cu îngrijorare, din cauza apropierii ciclonului Freda, care se afla luni la circa 450 de kilometri nord-vest de arhipelag şi este însoţit de ploi puternice şi vânturi de circa 175 km/h cu rafale de până la 240 km/h în ochiul ciclonului, potrivit Météo France.

Peste 1,5 milioane de oameni sunt aşteptaţi să asiste la focul de artificii din Sydney, care va ilumina faimoasa sa operă. Show-ul a fost creat şi pus pe muzică de popstarul australian Kylie Minogue. 'Sărbătorile de Noul An de la Sydney sunt cunoscute în întreaga lume şi sunt vizionate de peste un miliard de persoane, nu numai pentru că este primul cel mai mare spectacol din 2013, ci şi pentru că este şi cel mai frumos', a decretat primarul oraşului, Clover Moore.

În mod tradiţional, în Japonia, familiile profită de aceste zile pentru a se duce la temple, după care se aşează în familie în faţa televizoarelor ca să urmărească emisiunea de sfârşit de an, 'Kohaku Uta Gassen', vizionată de 40% dintre niponi.

În Filipine, unde ca de obicei nebunia petardelor s-a soldat cu zeci de răniţi, sărbătoarea va fi plasată sub semnul funest al taifunului Bopha, care a făcut peste 1.000 de morţi începând cu luna decembrie, pe insula meridională Mindanao.

Intrarea în noul an are o savoare deosebită în Timorul de Est, marcat de o tranziţie sângeroasă către democraţie: la zece ani de la obţinerea independenţei, forţa internaţională a ONU se retrage oficial luni din această regiune din Pacific.

La Dubai, artificiile vor ilumina cele 200 de etaje ale Burj Khalifa, cel mai înalt turn din lume, pe fondul muzicii simfonice interpretate în direct de Orchestra filarmonică din Praga.

Festivităţile europene vor începe în Rusia, cu un foc de artificii în Piaţa Roşie din Moscova, vor continua deasupra Tamisei, la Londra, după cele 12 gonguri marcate de Big Ben şi în numeroase capitale europene, de la Stockholm la Lisabona.

 

Însă nu vor exista focuri de artificii la Paris, unde zeci de mii de oameni, printre care şi numeroşi turişti, sunt aşteptaţi ca în fiecare an pe Champs-Elysées şi în faţa Tour Eiffel pentru a sărbători intrarea în anul 2013. În Franţa, Revelionul este marcat în mod tradiţional de incendierea unor maşini, motiv pentru care Ministerul de Interne va mobiliza 53.000 de poliţişti şi de jandarmi pentru a asigura securitatea, îndeosebi pe şosele. Ministrul de interne, Manuel Valls, a promis să comunice numărul vehiculelor incendiate, practică abandonată din 2010 de către predecesorii săi de dreapta. Departe de Hexagon, militarii francezi staţionaţi în Afganistan vor petrece Revelionul în compania ministrului apărării, Jean-Yves Le Drian, sosit luni dimineaţă în tabăra militară Warehouse din Kabul, la ceva mai mult de o lună de la plecarea ultimelor trupe franceze combatante din această ţară. Franţa mai are doar 1.500 de militari în Afganistan, în principal personal logistic şi de pregătire.

 

La 9.000 de kilometri depărtare, va fi pus în scenă cel mai mare foc de artificii din istoria Dakar-ului, într-un 'spectacol piro-muzical' care va fi lansat de pe patru barje instalate în Oceanul Atlantic.

 

De cealaltă parte a Atlanticului, sute de mii de oameni sunt aşteptaţi în Times Square, din  New York, pentru a asista la o tradiţie veche de peste un secol: coborârea pe parcursul a 60 de secunde, până la miezul nopţii, a unui glob de cristal multicolor. Spectacolul va fi animat de artişti de succes ai anului 2012, Taylor Swift, Carly Rae Jepsen şi... inevitabilul rapper sud-coreean Psy, a cărui melodie, 'Gangnam Style', a stabilit recordul istoric de un miliard de vizionări pe YouTube.

 

La Rio de Janeiro, un foc de artificii de 16 minute va fi vizibil de pe faimoasa plajă Copacabana. Însă la Caracas, locuitorii vor fi privaţi de tradiţionalul concert de sfârşit de an, din piaţa Bolivar, din cauza ultimelor veşti îngrijorătoare cu privire la starea de sănătate a preşedintelui venezuelean Hugo Chavez, bolnav de cancer, şi care este spitalizat la Havana, în Cuba

 

Sursa: www.agerpres.ro

 

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 16 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro