Joi, 28 martie 2024 - 4:45:21
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Află totul despre ceremoniile pentru sfârşitul calendarului mayaş


17 decembrie 2012

Ceremoniile care marcheză sfârşitul unei etape din era maya la sfârşitul unui ciclu de 5.200 de ani, interpretat de unii ca fiind o profeţie a sfârşitului lumii, au început sâmbătă seară în peninsula Yucatan din Mexic, relatează AFP.

Debutul acestor festivităţi, care vor culmina pe data de 21 decembrie, a fost evidenţiat prin ofrande aduse divinităţii mayaşe a Lunii, Ixchel, într-o peşteră din apropiere de Merida, capitala statului Yucatan. Începutul noii ere maya va fi celebrat pe întreg teritoriul mexican şi în alte patru ţări unde cultura mayaşă a supravieţuit trecerii vremii - Guatemala, Belize, Salvador şi Honduras.

În timp ce unii se pregătesc să marcheze pe 21 decembrie sfârşitul calendarului mayaş, alţii se aşteaptă la îndeplinirea profeţiei că atunci vom asista la „sfârşitul lumii”. Unii reprezentanţi ai mişcării New Age sunt convinşi că 21 decembrie este ziua Judecăţii de apoi menţionată în hieroglife, potrivit unor interpretări.

Temerea că vom asista la sfârşitul lumii a fost parţial alimentată şi de unele filme cu viziuni catastrofice, cum ar fi „2012” regizat de germanul Roland Emmerich şi de cărţi precum „Profeţia maya” a scriitorului american de science-fiction, Steve Alten.

Dar experţii în cultura şi civilizaţia mayaşă contestă vehement aceste interpretări. Astfel, Centrul francez pentru cercetare ştiinţifică (CNRS) reaminteşte, într-un documentar publicat recent, că mayaşii nu au emis profeţia că luna aceasta vom vedea apocalipsa.  Astfel, „4 ahau 3 kankin”, care potrivit unor experţi corespunde datei de 21 decembrie 2012, înseamnă în calendarul mayaş data la care se încheie un mare ciclu, explică Jean-Michel Hoppan, arheolog şi specialist în scrierile mayaşe.

Această dată, care a stârnit atâtea fantasme, a fost găsită inscripţionată pe o bucată dintr-o impunătoare stană de piatră, denumită „Monumentul 6”, conservată pe situl arheologic Mucuspana din sudul Mexicului. Aluzia la sfârşitul unui ciclu major „nu este prezentată ca fiind un cataclism major, o distrugere a lumii”, subliniază specialistul citat mai sus, adăugând că, din contră, ea face referire la întoarcerea unei divinităţi (Bolonyocte) „care repune timpul în mişcare”.

 


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro