Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 4:42:41
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Leul rămâne fără o proptea importantă


5 septembrie 2012

leuBNR nu mai limitează împrumuturile către bănci, după patru plafonări consecutive. Moneda naţională a trecut ieri pe scădere.

Banca Naţională a României (BNR) nu a mai plafonat ieri suma cu care împrumuta băncile în cadrul licitaţiei repo, după ce în precedentele patru astfel de operaţiuni a limitat valoarea la şase, cinci şi, ulterior, la patru miliarde de lei. Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politica monetară, de 5,25% pe an. Sumele sunt împrumutate pe o perioadă de o săptămână. Când suma din cadrul licitaţiei repo este plafonata, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, când BNR a anunţat că plafonează suma împrumutată, băncile au licitat valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate. La licitaţia de lunea trecută 15 bănci au plasat ordine de subscriere pentru 17 miliarde lei, în condiţiile în care suma pe care BNR a anunţat că o va acorda era de 4 miliarde de lei.

Împrumuturi de 13 miliarde lei

Banca centrală a împrumutat luni 10 bănci cu suma de 12,96 miliarde lei (2,8 miliarde de euro) prin operaţiuni repo. Un efect negativ al plafonărilor din ultima lună a fost creşterea randamentelor la titlurile de stat. Astfel, Finanţele au respins în august trei din cele cinci licitaţii pentru vânzare de titluri de stat, considerând că randamentul cerut de acestea este prea mare. Drept urmare, Trezoreria a împrumutat în august 1,4 miliarde lei, puţin peste jumătate din suma vizată, de 2,5 miliarde lei. Ministerul Finanţelor organizează luni o licitaţie pentru certificate cu scadenta la opt luni, prin care urmăreşte să atragă 700 milioane lei. La precedenta licitaţie pentru astfel de certificate, din 16 august, Finanţele au împrumutat 700 milioane lei, la un randament mediu de 5,91% pe an. Potrivit dealerilor, leul a beneficiat parţial în ultimele săptămâni de decizia BNR de plafonare a împrumuturilor, întrucât dobânzile practicate de bănci au crescut uşor. Dobânzile afişate luni de bănci pentru depozitele plasate (ROBID) şi atrase (ROBOR) cu scadenta la o săptămână se plasau la 5,08 - 5,58% pe an.

Leul a trecut pe depreciere

De plafonarea sumelor în lei împrumutate de BNR a beneficiat şi cursul de schimb. Ieri, însă moneda naţională a trecut pe depreciere spre jumătatea sesiunii interbancare, astfel că BNR a publicat un curs de referinţă în creştere cu 3,03 bani, la 4,4898 lei/euro. În sesiunea de vineri, cursul a fost de 4,4595 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele două luni. Raportat la nivelul de vineri, leul recuperase în luna august 4,05% la cursul de referinţă, cotaţiile coborând treptat de la maximul istoric de 4,6481 lei/euro atins la 3 august, pe fondul tensiunilor politice cauzate de suspendarea în vederea demiterii a preşedintelui Traian Băsescu. Rata oficială pentru dolar a urcat cu 2,44 bani, de la 3,5484 lei/dolar la 3,5728 lei/dolar, iar cursul pentru francul elveţian a crescut de la 3,7136 lei/franc la 3,7389 lei/franc. Primele tranzacţii de luni au fost realizate aproape de 4,47 lei/euro, uşor peste cotaţiile de vineri din jurul orei 16:30, de 4,4660 - 4,4690 lei/euro. Ulterior, cursul a început să crească, iar în prima parte a zilei a atins un maxim de 4,4935 lei/euro. În jurul orei 13:00, transferurile se realizau la 4,4910 - 4,4935 lei/euro. Dealerii spun că piaţa a fost dominată în special de ordine comerciale de euro, iar apetitul pentru cumpărare de valută va continua, în condiţiile în care dobânzile vor rămâne reduse.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro