Sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 11:52:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


De ce a ieşit Petrom de pe piaţa de GPL


30 iunie 2012

petromPetrom renunţa la afacerea cu gaz petrolier lichefiat şi vine pachetul de acţiuni al diviziei de GPL către Crimbo Gas. Analiştii susţin că decizia ar fi motivată de faptul că divizia de gaz petrolier lichefiat reprezintă o cotă foarte mică din profitul companiei.

Petrom va ieşi de pe piaţa îmbutelierii şi distribuţiei de GPL prin vânzarea participaţiei de 99,99% în subsidiara Petrom LPG SA către Crimbo Gas Internaţional. Finalizarea tranzacţiei este condiţionată de aprobarea prealabilă a Consiliul Concurenţei.

Compania va continua să producă GPL şi să comercializeze butelii şi GPL auto prin intermediul benzinăriilor, Petrom furnizând, în continuare, GPL de la rafinăria sa către compania care face obiectul tranzacţiei menţionate iar aceasta va furniza butelii şi GPL auto către OMV Petrom Marketing SRL.


"Subsidiara Petrom LPG gestionează un număr ridicat de clienţi mici şi, prin urmare, este o activitate cu un grad ridicat de complexitate. Complexitatea acestei activităţi secundare nu este în concordanţă cu strategia noastră. De aceea, în urma procesului de optimizare a portofoliului, am decis să reducem complexitatea prin vânzarea acestei afaceri către o companie specializată, pentru care îmbutelierea şi distribuţia reprezintă activitate principală", a arătat Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.


Utilizatorii de butelii, o piaţă săracă, dar constantă

Interesant este faptul că, în pofida extinderii reţelei de distribuţie de gaze naturale, în România încă există multe gospodarii care funcţionează cu butelii, chiar dacă, la nivel de business, această categorie nu trezeşte un interes prea mare, fiindcă reprezintă o pătură socială cu o putere de cumpărare foarte mică.


La un moment dat, instalaţiile GPL la maşini erau la mare modă, însă, în ultima perioadă interesul pentru ele s-a mai diminuat, chiar dacă, în mod normal, din cauza scumpirii benzinei ar fi trebui ca vânzările de instalaţii şi de GPL să fie pe plus.

În România, reacţia pieţei la scumpirile pe bandă rulantă ale carburanţilor este mai altfel decât în alte state civilizate. Acolo, posesorii de automobile ar fi cerut reprezentantului statului o intervenţie pe piaţa de profil, în timp ce alţii s-ar fi oreintat către alternative precum propulsia electrică sau pe bază de GPL. Mai mult, companiile care ar furniza sisteme alternative, ar mai reduce din preţ, pentru creşterea vânzărilor.


Până în 2030 se va dubla consumul de GPL în Europa

Activitatea Petrom LPG include îmbutelierea de GPL (în fabricile de îmbuteliere de la Negoiesti şi Timişoara), precum şi distribuţia de butelii în întreaga ţară, vânzarea şi distribuirea de propan, vânzarea şi distribuirea de GPL auto şi activităţi de comerţ cu ridicată. În prezent, Petrom LPG are circa 260 de angajaţi.

Potrivit Asociaţiei Europene GPL (AEGPL) autoritatea reprezentativă a industriei de profil la nivel european, consumul de energie pe piaţa europeană creşte cu aproximativ 8% de la an la an, iar ritmul se va accelera după 2030.

Specialiştii din cadrul Asociaţiei estimează că până în 2030 GPL-ul îşi va dubla cota de consum din totalul energiei consumate la nivel european. Trendul ascendent al pieţei se reflectă şi asupra furnizorilor de echipamente dedicate industriei de GPL.

Şi în România consumul de GPL a înregistrat o creştere constantă în ultimii cinci ani, echivalentă cu o creştere totală de 115% sau cu o rata anuală de creştere de aproximativ 12%.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 20 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro