Joi, 25 aprilie 2024 - 8:23:44
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Fabricarea celebrilor cartofi Mc Donald’s


14 septembrie 2013

În fabrica Frisch & Frost dintr-un mic orăşel din Austria (Hollabrunn) sunt procesate 104.000 de tone de produse, din care 48.000 de tone de cartofi. Din această cantitate, 75% merge către un singur client: McDonald’s. Rămânând în sfera procentelor, din totalul de tone de cartofi pai, 60% sunt distribuiţi în restaurantele din Italia, 20-25% la cele din Austria, iar diferenţa la unităţile din România. Cu alte cuvinte, cartofii care ajung pe tăvile românilor sunt de pe aceeaşi linie de producţie cu cei care ajung pe masa clientului italian sau austriac. Ca un fapt, românii consumă anual 25 de milioane de porţii de cartofi prăjiţi de la McDonald’s. La un calcul rapid, putem spune ca unul din doi clienţi care mănâncă în aceste restaurante comandă o porţie de cartofi prăjiţi, în contextul în care la McDonald’s are peste 51 de milioane de clienţi anuali.

Pentru Frisch & Frost, cea mai mare provocare a fost să poată cultiva diferite sortimente de cartofi în ţări în care respectivele specii nu se întâlnesc (cu siguranţa, pentru necunoscători, cartofii ”Agria” sau ”Innovator” nu spun multe, dar pentru McDonald’s sunt vedetele restaurantelor). Un astfel de stat este Austria, unde producătorul şi-a ales cu atenţie colaboratorii. Mulţi dintre ei lucrează exclusiv pentru  fabrica din Hollabrunn, iar cele două producţii anuale ajung în depozitele Frisch& Frost.

În fiecare zi, la poarta fabricii vin camioane cu cartofi, descărcate în depozitele aflate pe o suprafaţă de 22.000 de metri pătraţi. În aceeaşi zi, de pe poarta fabricii din Hollabrunn ies 10-11 camioane cu cartofii ce urmează să fie distribuiţi lanţului McDonald’s, inclusiv filialei din România.

Cartofii aduşi de agricultorii din zonă sunt depozitaţi, cântăriţi şi spălaţi, apoi sortaţi (cei mici sunt folosiţi pentru sortimentul ”wedges”, echivalentul cartofilor ţărăneşti care se găsesc în restaurantele din România). Cum se face sortarea? Se iau aproximativ 20 de cartofi, iar aceştia împreună trebuie să ajungă la 2,5 m. Ce nu trece acest test se redirecţionează către alte produse din cartofi. Ca o paranteză, din totalul de cartofi care ajung la fabrică se aruncă între 0,5% până la 20%. Teoretic. Pentru că totul se transformă, iar resturile nefolosite de la cartofii franţuzeşti sunt utilizate pentru restul produselor.

După spălare, lângă banda de producţie, câteva angajate ale fabricii iau cartofii cu imperfecţiuni şi-i retuşează. Se spală iar şi abia apoi sunt decojiţi. Urmează o nouă spălare şi tăierea lor. Pasul următor îl reprezintă prefierberea cartofilor. Odată terminată şi această acţiune, cartofii sunt uscaţi şi, ulterior, preprăjiţi într-un ulei similar celui din orice restaurant McDonald’s (o combinaţie între ulei de rapiţă şi floarea soarelui). Cartofii sunt prăjiţi pentru 40 de secunde la 185 de grade Celsius. Se lasă la prerăcit timp de 10 minute, la o temperatură între 0 şi 2 grade Celsius. Urmează congelarea lor la -8, chiar -10 grade Celsius, astfel încât, atunci când sunt ambalaţi, să nu se rupă. Cartofii sunt ţinuţi la congelator aproximativ 10-15 minute.

Odată congelaţi se ambalează în pungi care apoi sunt depozitate în cutii, cu greutate între 750 de grame şi 2,5 kilograme. Practic, întreaga operaţiune din momentul în care cartofii sunt aduşi în depozit şi până sunt ambalaţi durează, în medie, o oră şi 20 de minute.

Din momentul scoaterii lor din ambalaj într-un restaurant McDonald’s din România şi până la servirea lor pe tavă clientului mai trec alte 3 minute. Ar mai fi de adăugat şi faptul că aceşti cartofi au un termen de valabilitate de 9 luni de zile şi că fabrica are o sală de degustare a cartofilor prăjiţi, respectiv a altor produse.

Sursa: capital.ro


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 25 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro