Vineri, 19 aprilie 2024 - 3:50:07
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


TVA redus la plata cu cardul, o soluţie pentru România


5 august 2013

România şi-ar putea propune reducerea taxei pentru tranzacţiile online, ca o metodă de reducere a evaziunii fiscale.

Grecia a devenit una dintre promotoarele reducerii de taxe în vederea eliminării evaziunii şi încurajării creşterii economice. Elenii au convenit luna trecută cu creditorii internaţionali să reducă taxa pe valoarea adăugată, însă nu în panificaţie, ci la serviciile de catering şi cele hoteliere, de la 23% la 13%. Zilele trecute, grecii au venit cu o nouă propunere: reducerea TVA pentru plata cu cardul. Efectul scontat este tot reducerea evaziunii fiscale. Tranzacţiile cu cardul sunt înregistrate, aşa încât nu mai există posibilitatea ascunderii vânzărilor. Şi-ar putea propune şi România o măsură similară?

Potrivit unui studiu Visa Europe, România stă chiar mai rău decât Grecia din punct de vedere al evaziunii fiscale. Economia neagră reprezintă 28% din produsul intern brut. O cauză a evaziunii extinse este nivelul redus al tranzacţiilor cu cardul, doar 40% din total. Prin urmare, susţin analiştii, reducerea TVA pentru tranzacţii cu cardul ar scădea economia la negru.

Pentru a cumpăra mai ieftin, oamenii ar alege magazinele care acceptă plata cu cardul evitând comercianţii mici, care de regulă nu oferă această facilitate. Există însă şi riscuri: dispariţia micilor comercianţi, şi, odată cu aceştia, a unor locuri de muncă.

„Aceştia evită instalarea de POS-uri (aparate folosite pentru plata cu cardul) nu doar pentru a face evaziune, ci şi pentru că nu îşi permit să plătească băncilor comisioane”, a spus pentru EVZ Dragoş Cabat, managing partner efin.ro. Micilor comercianţi le-ar putea scădea vânzările, fără ca evaziunea să se reducă substanţial. În opinia sa, o soluţie eficientă ar fi întărirea controlului fiscal.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro