Marţi, 23 aprilie 2024 - 1:47:42
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Vizita în România a preşedintelui Camerei Economice a Macedoniei


12 aprilie 2014

În contextul relaţiei de cooperare România – Republica Macedonia, promovată şi derulată la un nivel deosebit de activ de Camera de Comerţ şi Industrie Prahova şi de Consulatul Onorific al acestei ţări, la Ploieşti, a avut loc vizita în România a dlui Branko Azeski, preşedintele Camerei Economice a Macedoniei şi a E.S. Dl. Pande Lazarevski,  ambasadorul Republicii Macedonia în România.

Întâlnirea de la sediul CCI Prahova, la care au participat şi reprezentanţii a trei importante companii,  s-a constituit într-un excelent prilej de identificare a unor noi oportunităţi de colaborare şi dezvoltare a relaţiilor economice între Prahova - România şi Macedonia.

Concret, este vorba de prospectarea pieţei macedonene în vederea unor viitoare colaborări în următoarele domenii: alimentare cu gaz a localităţilor, construcţii de infrastructură, sisteme de iluminat public, construcţia de case prefabricate, comerţ cu echipamente industriale, industria alimentară. Pentru realizarea demersurilor în vederea concretizării acestor intenţii de colaborare, reprezentanţii firmelor prahovene au primit, din partea preşedintelui Azeski, invitaţia de a vizita Macedonia, precum şi asigurarea acordarii întregului sprijin din punct de vedere logistic pentru identificarea de parteneri macedoneni de afaceri.

În cadrul aceleeaşi întâlniri, odată cu prezentările care au avut loc – a economiei judeţului Prahova şi a activităţii CCI Prahova – pe de o parte, dar şi economiei Republicii Macedonia şi a Camerei Economice a Macedoniei - pe de altă parte, atât oaspeţii, cât şi gazdele, reprezentate de dl. Aurelian Gogulescu, preşedintele CCI Prahova şi Consul Onorific al Republicii Macedonia la Ploieşti, au reiterat intenţia de a intensifica şi consolida relaţiile bilaterale, mai ales că  - aşa după cum a precizat preşedintele Azevski, “atât dl. E.S. Dl. Ambasador Pande Lazarevski, cât şi  preşedintele Aurelian Gogulescu reprezintă doi actori importanţi”  în acest demers.

În acelaşi context, ambasadorul Republicii Macedonia în România a evidenţiat şi a apreciat şi cu acest prilej activitatea deosebit de profesionistă pe care dl. Preşedinte Gogulescu o desfăşoară în calitate de Consul Onorific al Republicii Macedonia pentru dezvoltarea relaţiilor de colaborare  între cele două ţări.

În cursul aceleeaşi zile, programul celor doi oaspeţi macedoneni, însoţiţi de preşedintele CCI Prahova, a continuat cu o vizită la Ministerul Economiei, unde au avut o întrevedere de lucru cu ministrul Economiei, dl  Constantin Niţă. Acesta a apreciat potenţialul semnificativ al relaţiei bilaterale şi s-a pronunţat în legătură cu necesitatea creşterii volumului schimburilor comerciale dintre cele doua ţări, a căror valoare actuală – 150 mil. Euro, nu reflectă posibilităţile reale. În cadrul acestei întrevederi, dl. preşedinte Branco Azeski a propus înfiinţarea unei camere de comerţ bilaterale România – Republica Macedonia.
 

Tot la Bucureşti, programul de întâlniri a continuat cu o vizită la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a României, unde cei doi oficiali macedoneni au fost asiguraţi de către dl. Mihai Daraban , membru al Biroului de Conducere al CCIR, de întreaga disponibilitate de colaborare.

Vizita în România a preşedintelui Camerei Economice a Macedoniei, însoţit de E.S. dl. Ambasador Pande Lazarevski şi de preşedintele CCI Prahova, a continuat cu o întâlnire la sediul CCI Braşov, unde alături de gazde - reprezentate de preşedintele Silviu Costea, oaspeţii au purtat discuţii cu rectorul Universităţii Transilvania din Braşov şi cu reprezentanţii mediului de afaceri. În cadrul discuţiilor purtate, dl. Preşedinte Branco Azeski a propus semnarea unui acord de colaborare între cele două camere şi a adresat gazdelor invitaţia de a vizita Macedonia. Întâlnirea de la Braşov, cu oaspeţii macedoneni s-a încheiat cu un interviu realizat de către reprezentanţii mass-mediei locale, cu participanţii la această întrevedere.

Programul vizitei în România a dlui  preşedinte Branco Azeski a mai cuprins vizite la  Camerele de Comerţ şi Industrie Bacău şi  Piteşti.

Ca bilanţ al acestui turneu în mai multe judeţe, cu prilejul vizitei în România a preşedintelui Camerei Economice a Macedoniei, putem evidenţia foarte clar voinţa ambelor părţi de a îmbunătăţi nivelul relaţiei bilaterale economico-comerciale, atât prin diversificare, printr-o mai mare arie de acţiune în România, cât şi prin intensificarea schimburilor economice. Discuţiile de natură instituţională, purtate la nivelul reprezentanţilor oficiali ai instituţiilor şi organizaţiilor vizitate, au fost completate şi întărite de propunerile concrete venite din partea reprezentanţilor mediului de afaceri din România. În continuare, pentru antreprenorii români, Republica Macedonia rămâne o variantă foarte atractivă pentru realizarea de investiţii, atât prin prisma facilităţilor puse la dispoziţie de către Guvernul macedonean, cât şi prin puntea de legătură – deosebit de activă – asigurată prin intermediul activităţii CCI Prahova şi a Consulatului Onorific al Macedoniei la Ploieşti.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro