Vineri, 19 aprilie 2024 - 2:19:55
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Cei ce nu-şi pot aminti trecutul, sunt condamnaţi să-l repete


27 noiembrie 2014

Pornind de la această afirmaţie plină de adevăr a filosofului spaniol George Santayana, Liga Studenţilor Basarabeni din Ploieşti şi-a propus să aducă în spaţiul public românesc tema alegerilor parlamentare din Republica Moldova (30 noiembrie 2014) printr-o serie de manifestări dedicate conştientizării trecutului dureros al Basarabiei şi asumării, în consecinţă, a importanţei deosebite a dreptului constituţional de vot al cetăţeanului basarabean, cu accent pe susţinerea orientării pro-europene a Republicii Moldova. Pericolul acestui viitor vine din partea partidului comunist, a  bisericii supusă Moscovei şi a mass media majoritară de limbă rusă, toate acestea militând pentru o alianţă cu Federaţia Rusă - prin Uniunea Vamală - apărătoarea independenţei, suveranităţii şi...prosperităţii, dar şi cu ameninţarea statului moldovenesc de către NATO, UE şi România, statul vecin având, printre obiectivele sale, o reunire a ţării cu Basarabia.

            Astfel, la Muzeul Judeţean de Istorie Prahova, a avut loc, miercuri, 26 noiembrie, proiecţia documentarului Golgota Basarabiei”, eveniment care s-a încheiat  cu o dezbatere asupra efectelor ocupaţiei sovietice asupra Basarabiei, dezbatere susţinută de o serie de personalităţi locale şi basarabene.

In seara aceleiaşi zile, la VPTV, o parte dintre aceste  personalităţi a dezbătut o temă la zi, extrem de importantă: „Importanţa votului din 30 noiembrie 2014 asupra viitorului parcurs pro-european al R.Moldova”.

De remarcat faptul că filmul documentar „Golgota Basarabiei”, peliculă practic necunoscută în România, a trezit, prin dramatismul său, un interes deosebit în rândul spectatorilor ploieşteni. În cele 62 de minute, documentarul a prezentat teroarea la care a fost supusă populaţia românească din Basarabia, Bucovina de Nord şi ţinutul Herţa de către  bolşevici, cu scopul deznaţionalizării şi depopulării acestor regiuni. Pelicula abundă cu cadre documentare înfiorătoare, în care oamenii erau împinşi să-şi sape singuri gropile, după care erau împuşcaţi şi îmbrânciţi în ele cu sânge rece, spectatorii acestor execuţii fiind siliţi să aplaude, cu zâmbetul îngheţat pe buze, „curăţirea” de duşmani ai societăţii societăţii socialiste. Majoritatea acestora era “recoltată” din rândul intelectualităţii, al oamenilor gospodari, inclusiv copiii lor. La fel de „spectaculoase”  au fost şi imaginile cu deportările spre Siberia, făcute în vagoane de marfă, fără hrană şi apă. Înfiorător...


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 18 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro