Miercuri, 24 aprilie 2024 - 3:46:01
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Javgur, un modest sat din raionul Cimişlia, “iluminat” de figura lui Constantin Stere


26 august 2014

Fundaţia din Ploieşti care poartă poartă numele marelui patriot basarabean a donat gimnaziului din localitate un bust din bronz al ilustrului om politic, prilej pentru Mircea Cosma, şeful delegaţiei prahovene, de a le preda profesorilor şi elevilor o adevărată lecţie de istorie (adevarată) a românilor.

La iniţiativa unor oameni luminaţi ai locului, buni români - Andrei Vacarciuc, deputat în Parlamentul R.Moldova, şi a fratelui său, Gheorghe Vacarciuc, primarul satului Javgur - s-a născut ideea ca în acest sat din raionul Cimişlia, să fie ridicat un bust al marelui patriot basarabean Constantin Stere. Realizarea sculpturii în bronz a operei a fost “adjudecată “ de…Fundaţia “Constantin Stere” din Ploieşti, cea care are la activ numeroase astfel de donaţii ale unor chipuri de oameni de cultură şi domnitori români pe teritoriul Moldovei dintre Prut şi Nistru. O palmă de pământ românesc îmbâcsită de falsuri istorice de către eliberatorii ruşi, a căror misiune a fost, de-a lungul celor aproape 200 de ani de ocupaţie, să şteargă din mintea românilor limba, istoria şi tradiţiile neamului nostru. Nu au reuşit, însă. La Javgur, cel puţin, limba română e la ea acasă.

În cotroversata zi de 23 august, aici, în acest sat pierdut printre dealurile Moldovei, unde gimnaziul a fost rebotezat cu numele lui Constantin Stere, a sosit o delegaţie a Consiliului Judeţean Prahova, condusă de Mircea Cosma, în componenţa căreia s-au aflat: Ion Petcu, primarul comunei Bertea, localitate înfrăţită cu Javgur, Vasilică Diaconu, primarul comunei Măgurele, prof.dr. Lia Maria Voicu, preşedintele Fundaţiei “Constantin Stere”, consilierii  judeţeni Rareş Enescu şi Ovidiu Cord, alături de alţi câţiva angajaţi ai acestei fundaţii, precum şi ai Societăţii cultural-istorice Mihai Viteazul, condusă de Mircea Cosma. Conform aşteptărilor, domnia sa a captat atenţia profesorilor şi a copiilor strânşi în curtea gimnaziului, în mijlocul căreia domnea bustul lui Constantin Stere, predându-le acestora o lecţie de adevărată istorie a românilor. Ideile principale desprinse din cuvântul său a fost: “La Javgur, Constantin Stere a învins Pactul Ribbentrop-Molotov, iar la 23 august 1944, Basarabia se afla în componenţa României, deci nu avea cum să fie eliberată! Şi punctum! Din mintea dvs, dragi profesori şi copii, trebuie să ştergeţi numele unor bandiţi, precum Lenin, Stalin, Kotovschi şi ale altora ca ei”.

Cuvinte calde, de recunoştinţă faţă de donatorii bustului (operă a sculptorului ploieştean Ştefan Macovei), au avut Marin Colţa, preşedintele raionului Cimişlia, Andrei şi Gh.Vacarciuc, directoarea gimnaziului Elena Goreanu, elevul Serghei Achiruş.

După semnarea acordului de donaţie, a urmat dezvelirea bustului, sfinţirea acestuia de către parohul bisericii din localitate şi depunerea unor coroane de flori din partea delegaţiei prahovene.

În finalul manifestării, Mircea Cosma a acordat mai multe Diplome de Excelenţă unor personalităţi locale, “ în semn de apreciere pentru efortul susţinut în scopul promovării literaturii, limbii şi culturii române“, precum  şi o Diplomă din partea Academiei Române. De asemenea, tot din partea Prahovei, s-a donat gimnaziului un număr important de manuale şcolare şi cărţi de literatură, inclusiv pe format electronic. La rândul lor, elevii au oferit oaspeţilor un splendid program artistic, încheiat cu tradiţionala Horă a Unirii.

Duminică, în drum spre casă, delegaţia prahoveană s-a oprit la Cimişlia, unde avea loc Sărbătoarea Strugurelui, prilej pentru agricultorii raionului de a-şi prezenta roadele de toamnă ale muncii lor. Printre invitaţii de onoare ai acestei manifestări populare s-a aflat premierul Republicii, Iurie Leancă, dar şi oaspeţii dragi din Prahova, în frunte cu Mircea Cosma. Printre picăturile unei ploi sâcâitoare, cei doi înalţi oaspeţi au vizitat standurile cu produse agricole, purtând şi un scurt dialog despre realităţile politice şi economice din R.Moldova, în contextul integrării ei în Europa, un rol important în această direcţie având România, cu Prahova pe post de...pivot. De altfel, Leancă şi Cosma se vor revedea peste doar câteva zile, alături de premierul României, pe şantierul gazoductului Iaşi-Chişinău.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 23 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro