Vineri, 19 aprilie 2024 - 12:56:08
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Studierea limbii române va deveni obligatorie în Republica Moldova


18 iulie 2014

Învăţământul va fi obligatoriu până la vârsta de 18 ani în R. Moldova. Prevederea va fi aplicată nu mai târziu de anul 2018. Acest lucru este stabilit în Codul Educaţiei, care a fost adoptat joi de Parlament în lectură finală, cu votul a 55 de deputaţi, informează Moldpres.

Proiectul vine să înlocuiască Legea învăţământului adoptată în anul 1995. Documentul stabileşte că în sistemul educaţional procesul de învăţământ se desfăşoară în limba română, în limbile minorităţilor naţionale sau în una din limbile de circulaţie internaţională. Totodată studierea limbii române va deveni obligatorie în toate instituţiile de învăţământ de orice nivel.

O altă prevedere a proiectului se referă la faptul că pentru evaluarea rezultatelor obţinute de elevi în clasele primare vor fi utilizaţi descriptori, şi nu note cum este în prezent. Autorii proiectului propun ca posturile de rector, prorector şi decan să poată fi deţinute de una şi aceeaşi persoană nu mai mult de două mandate consecutive, a câte cinci ani fiecare. În acelaşi timp, în licee vor putea preda doar profesori cu diploma de master, iar la universitate - doar cadre didactice cu diplome de doctor.

În document mai este stabilit că directorii instituţiilor de învăţământ vor fi aleşi prin concurs şi vor avea mandate limitate la patru ani.

Codul urmează să intre în vigoare la începutul anului de studii din anul publicării, cu excepţia unor prevederi.

Potrivit altui proiect de lege adoptat astăzi în lectura a doua a Parlamentului, angajaţii din sfera bugetară vor avea salarii mai mari de la 1 octombrie curent. Astfel, cu o sută de lei va creşte salariul tarifar pentru categoria I de salarizare, care va constitui o mie de lei. În consecinţă vor creşte retribuţiile pentru toate categoriile de salarizare din Reţeaua tarifară unică.

Şi cadrele didactice din învăţământul preuniversitar vor avea de la 1 septembrie curent salarii mai mari cu circa 20 la sută. Angajaţii grădiniţelor vor primi retribuţii majorate cu aproximativ 38 la sută.

Parlamentul a mai adoptat astăzi în lectura a doua proiectul de lege care stipulează că mărimea alocaţiei pentru copiii care şi-au pierdut întreţinătorul va fi raportat la pensia minimă pentru limita de vârstă şi va constitui 30 la sută din mărimea acesteia.

Pensia minimă pentru limită de vârstă constituie în prezent circa 750 de lei. Asta ar însemna că după intrarea în vigoare a modificărilor adoptate, alocaţia pentru copiii care şi-au pierdut întreţinătorul va fi de peste 200 de lei.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 19 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro