Miercuri, 24 aprilie 2024 - 9:33:56
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Gazoductul Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul românesc


15 aprilie 2014

Construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni este gata pe teritoriul României, însă mai trebuie realizată subtraversarea Prutului şi lucrările de pe o parte din teritoriul Republicii Moldova pentru a fi funcţional, prima moleculă de gaz românesc urmând să ajungă în Basarabia abia în luna iunie.

La finele lunii februarie, premierul Victor Ponta declara, în timpul unei vizite la Chişinău, că noul termen pentru încheierea construcţiei la această conductă este 15 aprilie. Ulterior, Ponta a revenit şi a spus că 15 aprilie este termen pentru finalizarea lucrărilor de subtraversare a Prutului. Or, data de 15 aprilie este mâine, iar segmentul nu este gata.
 
„Porţiunea de pe teritoriul românesc este deja gata, subtraversarea Prutului va fi finalizată în luna mai, sunt o serie de întârzieri pe sectorul moldovean, însă tot proiectul, inclusiv cu partea moldoveană, va fi gata în luna iunie“, a declarat, pentru „Adevărul“, Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), instituţia care a supervizat realizarea gazoductului.
 
În urmă cu câteva zile, viceministrul moldovean al Economiei, Tudor Copaci, declara că lucrările de construcţie pentru gazoductul Iaşi-Ungheni vor fi gata la finele lunii iunie – începutul lunii iulie, iar studiul de fezabilitate pentru construcţia conductei Ungheni-Chişinău va fi gata până în toamnă. 
Potrivit estimărilor, costul lucrărilor de construcţie a tronsonului Ungheni-Chişinău se ridică la 70 de milioane de euro. Capacitatea gazoductului Iaşi-Ungheni, dacă gazul va fi dus până la Chişinău, va fi de 1,5 miliarde de metri cub pe an. Acesta va duce la independenţa Republicii Moldova faţă de Gazprom. Concomitent, companiile româneşti, Petrom şi Romgaz, vor putea exporta peste graniţă.

Preşedintele Traian Băsescu a avut o lungă dispută cu premierul Victor Ponta pe marginea lucrărilor de construcţie la gazoductul Iaşi-Ungheni. Şeful statului a făcut câteva vizite inopinate pe şantier şi a constatat că lucrările stagnează. În schimb, premierul a dat asigurări că lucrările sunt în grafic. Iniţial, conducta trebuia să fie gata în luna decembrie.
 

Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 24 aprilie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro