Joi, 28 martie 2024 - 10:47:13
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Autostrăzi construite cu materiale importate


10 octombrie 2013

Guvernul majorează amenzile pentru şoferi, dar drumuri sunt în continuare proaste, iar la construcţia altora noi se înregistrează întârzieri mari. Un motiv ar fi materiale, aduse aproape în totalitate din import. Este vorba despre bitum sau oţel beton, materiale care, cândva se produceau în România.

În caietul de sarcini, Compania Naţională de Drumuri le cere constructorilor să vină cu preţul cel mai mic. Dacă materialele de import sunt mai ieftine, atunci acestea sunt alese in detrimentul celor româneşti.

Este şi motivul pentru care cea mai mare parte a bitumului folosit în România este importat din Ungaria şi Italia.

Potrivit unui raport al Consiliului Concurenţei, în 2012, tona de bitum românesc costa aproximativ 550 de euro, în timp ce aceeaşi cantitate importată costa aproximativ 480 de euro.

Pe de altă parte, producţia a scăzut mult în ultimii ani în România, întrucât multe rafinării s-au închis. Spre exemplu, Rafinaria Arpechim, care era unul dintre marii producători autohtoni de bitum, a fost închisă în 2010.

Doar patru rafinării mai produc bitum, iar una singură produce bitum îmbunătăţit cu polimeri. Bitumul rutier reprezintă doar 10 la sută din masa asfaltului folosit la construirea autostrăzilor, însă este cel mai scump material.


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 28 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro