Vineri, 29 martie 2024 - 4:48:59
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Ce se mai modifică în noua Constituţie?


11 iunie 2013

Comisia de revizuire a Constituţiei a adoptat, luni, o serie de amendamente care vizează preşedintele României, legea referendumului şi modul în care poate fi dizolvat Parlamentul.

 

Membrii Comisiei au adoptat un prim amendament propus de PNL, care introduce noţiunea de "şef al statului" în cazul preşedintelui României.

 

"Preşedintele României este şeful statului, reprezintă statul român şi este garantul independenţei naţionale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării", a fost primul amendamentul PNL, adoptat, precizează Mediafax.

 

Un alt amendament al PNL adoptat în Comisie prevede că "mandatul Preşedintelui României este de 4 ani şi se exercită de la data depunerii jurământului".

 

De asemenea, dacă va fi votată noua Constituţie, "Preşedintele României nu poate refuza propunerea primului ministru de revocare sau numire a unui membru al Guvernului".

 

Totodată, membrii comisiei au adoptat un amendament al PNL care introduce condiţia audierii miniştrilor în Parlament, inclusiv în cazul remanierilor.

 

Amendamentul propus de PSD prin care se susţine abrogarea actualei prevederi constituţionale prin care preşedintele poate lua parte la şedinţele Guvernului şi le poate prezida a fost respins.

 

La propunerea PNL s-a votat că: "Preşedintele propune Parlamentului candidaţii pentru funcţia de director al Serviciului Român de Informaţii şi director al Serviciului de Informaţii Externe".

 

În ceea ce priveşte referendumul, comisia de revizuire decis că un referendum naţional poate fi convocat şi de 250.000 de cetăţeni cu drept de vot, însă iniţierea consultării trebuie trebuie aprobată de Parlament, iar pentru a fi validată trebuie să participe la vot minimum o treime din alegători.

 

"Preşedintele României sau cel puţin 250.000 de cetăţeni cu drept de vot pot cere poporului să-şi exprime voinţa, prin referendum, cu privire la probleme de interes naţional, cu excepţia celor referitoare la revizuirea Constituţiei. Iniţierea referendumului se aprobă de Parlament, prin hotărâre, cu votul majorităţii membrilor săi", susţine amendamentul votat.

 

S-a decis şi modul în care referendumul va fi validat.

 

"Referendumul este valabil dacă la acesta participă cel puţin 30 la sută din numărul persoanelor înscrise în listele electorale", au decis membrii comisiei.

 

O altă propunere de modificare a Constituţiei vizează dizolvarea Parlamentului.

 

Grupurile PSD şi PNL au propus două amendamente care au fost adoptate de membrii Comisiei de revizuire a Constituţiei prin care este reglementată dizolvarea Parlamentului.

 

Astfel, actualul articol 89 din Constituţie ar urma să fie modificat şi să devină: "După consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a preşedinţilor partidelor, alianţelor sau formaţiunilor parlamentare, Preşedintele României dizolvă Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru învestitura Guvernului, în termen de 30 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin a unei solicitări de învestitură".

 

Un alineat nou propus şi agreat de membrii Comisiei de revizuire stabileşte că "preşedintele dizolvă Parlamentul dacă o hotărâre în acest sens este adoptată cu votul a două treimi dintre membrii fiecărei Camere".


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro