Vineri, 29 martie 2024 - 8:43:38
Echipa Ştiri Actuale
Români din toate țările, uniți-vă!


Basescu declara ca Victor Ponta a fost ofiter SIE sub acoperire


14 octombrie 2014

Preşedintele Traian Băsescu a dezvăluit în direct, in cadrul emisiunii "Jocuri de Putere" de la Realitatea TV, numele ofiţerului-acoperit care se află în cursa prezidenţială. Numele său ar fi Victor Ponta. In continuare, iata declaratiile lui Traian Basescu:

"Victor Ponta e un om a cărui biografie de fapt nu o ştim. A spus că este masterand la Catania, nu a fost. Şi-a şters-o din cv, a spus că e doctor, a fost un plagiat ordinar. Şi v-aş ruga să vă uitaţi foarte atent în CV-ul lui Victor Ponta. În 1995 el a ieşit procuror.

A fost repartizat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, cred. A stat în 1996, 1997 şi în 1998, direct la Parchetul General. Direct. N-am constatat să fi făcut vreo ispravă la sector, să îi fi stârpit pe cei care vindeau gogoşari la contrabandă. Foarte interesant saltul. Pe mine m-a încurcat un lucru foarte tare, am făcut o promisiune să vorbesc despre ofiţerul-acoperit şi care trebuie să-şi pună asta în CV.

Nu e o crimă să fi fost ofiţer-acoperit. Devine crimă atunci când ai fost şi nu spui asta. Pentru că cei care ţi-au fost şefi au un ascendent asupra ta. Din păcate, a fost evenimentul cu domnul Turcescu şi nu am mai putut să vorbesc, vă asigur că nu se va termina campania şi voi vorbi public pentru că am promis. Indiferent care vor fi costurile. Nu va exista un cost legal. Pentru că am văzut ce s-a întâmplat după afirmaţia mea că există un ofiţer acoperit sau fost ofiţer-acoperit, Doamne, ce campanie şi câţi nu vorbesc de un Meleşcanu?

E ca între ei, aşa. Meleşcanu ce să spună? Meleşcanu a fost director la SIE. Hai să nu mai înţelegem ceva, pentru că o voi spune. Dar nu în seara asta. O voi spune, până în 2 noiembrie. Ce m-a şocat a fost minciuna publică, spusă nu doar de oameni ai vechiului sistem, ci şi de jurnalişti tineri. Le lua foc guriţa spunând că este o trădare să vorbeşti despre un fost ofiţer-acoperit.

Nu ştiu cine i-a păcălit să-i facă propagandiştii unui lucru murdar. Pentru că ei spun aşa: serviciile secrete pot să-şi facă ofiţeri acoperiţi în tot Parlamentul, în tot Guvernul, în toată justiţia. Pentru că ei nu au voie niciodată să spună. De unde teoria că un om care a acceptat să încalce legea atunci când era incompatibil, nu trebuie devoalat? Şi el trebuie devoalat pentru binele lui. Eu am să-i fac unui candidat la preşedinţie un bine cu forţa. Fără să folosesc documente din serviciu. Voi aduce argumente convingătoare. Dacă e politician, dacă e magistrat, nu e încălcare de lege.

Victor Ponta trebuie să recunoască că în perioada 1997-2001 a fost ofiţer-acoperit al SIE. Ceea ce arată şi saltul lui de la ... A fost ofiţer SIE. Ceea ce explică şi propulsarea lui direct în Parchetul General. Nu este nicio bombă. E o realitate pe care eu sunt gata să o demonstrez. Putem vedea nişte acte.

Este o hotărâre din timpul Guvernului Năstase. Personalul SIE este secret de stat. Venim în zilele noastre. HG dată în 2013. Publicată în Monitorul Oficial. Are acelaşi conţinut şi anexa care nu mai este secretă. Cineva a extins pentru a se proteja. Se referea strict la personal, atunci. Eu nu intru în detalii şi dacă aş şti că a avut misiuni, nu aş avea dreptul să vorbesc despre misiuni. Nu ştiu de ce a ascuns asta. Cred că a făcut o mare greşeală. Această HG din 2013 are o mare problemă. Legată de legea SIE. E treaba lui ce face (dacă se retrage din cursă, n.red.). Eu nu cred că această HG a trecut prin Guvern. Dar trebuia să treacă prin CSAT, iar dacă ar fi fost adusă în CSAT, nu ar fi trecut niciodată de mine.

Nu am discutat niciodată cu Ponta pe această temă. Nu merita să o am. Ce ar fi putut să-mi spună? Teodor Meleşcanu e complice la asta. Total. La un moment dat a fost un senator PSD care a făcut o interpelare. Mi s-a părut cam exotic. De ce, nu am crezut? Pentru că dădea perioada, iar în acea perioadă, Victor Ponta era procuror. Iar conform Constituţiei României, activitatea de procuror este incompatibilă cu orice altă activitate. Aici a făcut o greşeală şi serviciul că l-a recrutat.

Un om pe care l-am numit politic, domnul Meleşcanu, a ajuns să facă un astfel de joc, târâind Serviciul într-un asemenea caz. Nu sunt atât de supărat pe Victor Ponta, cât pe Meleşcanu. Asta a afectat încrederea mea în conducerea Serviciului. După ce am aşteptat un timp, am deschis o corespondenţă oficială: l-am rugat să-mi comunice dacă în Guvern există ofiţeri-acoperiţi sau foşti ofiţeri acoperiţi. Şi mi-a dat hotărârea de guvern prin care mi s-a spus că este secret de stat. Or, eu am acces la secretele de stat.

Preşedintele cere informaţii despre acoperiţi în Guvern. Ambele servicii le-am întrebat cu privire la Guvern. Unde este lucru extrem de în neregulă. Am văzut hotărârea trecută prin CSAT. S-a creat un precedent. Preşedintele a cerut în mod legitim o informaţie unui serviciu secret. Şi mi s-a comunicat că este secret conform HG.

E prima dată în istoria României când se întâmplă asta. Eu nu am mai avut încredere în Meleşcanu. A creat un precedent inacceptabil. Preşedintele când este validat, scrie legea, citat din legea secretului de stat. Vina lui Ponta nu este că a fost ofiţer-acoperit, ci că nu a spus. Uitaţi-vă câţi ofiţeri-acoperiţi sunt şi în Parlament.

M-am dus la SIE, am strâns colegiul de comandă al SIE, şi le-am spus că nu îl voi tolera. Discuţia a fost de 30 de secunde. Discuţia a fost în primăvară şi am spus că voi face public acest lucru la momentul în care voi considera. Victor Ponta ar trebui să o spună.

Victor Ponta nu se va retrage. Ştim orice despre el, dar nu cine e. Eu în niciun caz îl voi vota. Nu mă deranjează minciuna lui Ponta. Precedentul care nu trebuia să existe este cel legat de Meleşcanu. Nu are şanse să ajungă preşedintele României. Asta e povestea cu acoperitul. Sunt multe alte argumente.V-o spun sub cuvânt de onoare: am vrut să o fac atunci, destul de repede.

A fost întâmplarea cu Robert Turcescu. Eu nu am avut nicio legătură cu acea poveste. Habar n-aveam. Nu am stat niciodată să bem un şpriţ, o coca-cola, am avut o relaţie extraordinar de deschisă cu Turcescu şi v-o spun foarte sincer: nu cred că este ceea ce a declarat. În seara asta am venit cu toate documentele."


Share on Facebook
Share on Twitter
Share on Google Plus
Share on Linkedin


Din aceeaşi categorie:



















































































Ştiri Actuale on Linkedin
Ştiri Actuale on Twitter
 on Google Plus
Ştiri Actuale on Facebook



































ISSN–L 2344 – 3006, ISSN 2344 – 3006
Actualizat la 29 martie 2024
Autentificare
stiriactuale.ro